Болката в коляното е неприятна и остра, понякога чувствате, че коляното може да ви откаже....Причините са много. Отлагали сте дълго и вече положението е нетърпимо. Търсите решение на проблема след като вече не можете да качвате и слизате по стълби без болка. Понякога отивате на при личния си лекар и той ви изписва лекарства, от които започва да ви боли стомаха и нещо за мазане, което вечер ви позволява да заспите.

 

Но болката не минава напълно или само малко намалява. Вече почвате да се питате „Какъв е проблемът по дяволите"?”. Почват да ви се въртят разни неща в главата като например - "Вече съм стар/-а и имам артроза?!" "Вече съм като бабите и дядовците???".

 

Причините за болката в коляното могат да бъдат много. Можем условно да ги разделим най-често на следтравматични, дегенеративни, функционални нарушения на биомеханиката на долния крайник и др.

 

След травма например от контактен спорт какъвто е футбола, падане от ски или травма получена от директен удар върху колянната става, най-често пациентът страда от структурна увреда в ставата. Често се уврежда предната кръстна връзка (ПКВ, ACL), менискус-а (вътрешен най-често), вътрешна странична връзка (MCL) и/или комбинация от трите наречена "нещастната триада" (Фигура №1).

Фигура №1 Приложение на кинезиотейпинг метод при оток в коляното след падане

 

Лечението при такива случаи е оперативно - реконструкция на връзките, частична/пълна менисцектомия и т.н. Задължително в такива случаи е намесата на опитен лекар-ортопед, който чрез артроскопия да възстанови увредените структури! Не забравяйте, че всеки един травмаичен случай е различен сам по себе си и не търсете в интернет съвпадение на вашия случай с друг описан по форуми или в специализирани сайтове!

 

Най- важното след оперативна намеса е провеждане на рехабилитация при специалист кинезитерапевт, физиотерапевт. Много често рехабилитацията се пренебрегва дори от ортопедите, което не е в интерес на пациента. В последно време се появяват интернет сайтове с готови програми с упражнения за рехабилитация. Моля, не забравяйте, че всеки един пациент е различен, първо по възраст, второ по рехабилитационен потенциал, по степен на увреда и много други. Индивидуалният подход е важен.

 

Функционалните нарушения на биомеханиката на долния крайник са чести. При тях липсва травматичния момент, но неправилното натоварване и претоварването в колянната става могат да доведат до болка. Например проблеми със сводовете на ходилото могат да доведат до неправилно положение на капачката при сгъване и разгъване на коляното или т.н. "патело-феморален синдром"., т.н. "медиален колапс" (Видео №2) на коляното при ходене и клякане.

 

Проблемите с ходилата водят до неправилно натоварване/претоварване на определени мускулни групи и намаляване активността на други важни мускулни групи на долния крайник. Всичко това води до болка в коляното. Често отслабените седалищни мускули поради липса на на добра двигателна активност на човек води също до намалена стабилност и медиален колапс в колянната става.

 

При положение, че нямате някаква директна травма в последно време то разумно е да посетите лекар – ортопед и/или физиотерапевт (кинезитерапевт). Лекарят ще ви направи необходимите изследвания, включително и рентгенова снимка (Фигура №2).

 

Тя може да разкрие доста неща, които да помогнат за решаването на проблема. След като сте си получили необходимото лечение от ортопеда е желателно да посетите физиотерапевт (кинезитерапевт).

 

Там ще ви направят функционална оценка на вашата колянна става и проведат съответното лечение. То може да включва както популярните електро-процедури и ултразвук, но и доста по-модерните и прилагани успешно по целия свят – мануална терапия, кинезиотейпинг(Фигура №3 и 4), специализирани упражнения за стабилизиране на колянната става (проприоцептивно-нервномускулно улесняване) и др.

 

Индивидуалният подход при всеки един клиничен случай е гаранция за успех. При всеки един пациент се вниква в неговия проблем и се използва комбинация от лечебни средства с цел максимално повлияване на болката.

 

 

Телефон за контакти: 0887544955 Христо Димитров, Доктор по кинезитерапия

 

Забележка: Статията не отменя посещението при специалист, както и не обхваща всички възможни проблеми в колянната става!

 

 

Фигура №2 Рентгенографска снимка на коленни стави. Ясно се виждат дегенеративните
проблеми, капачките са разположени доста навън от центъра на ставите!

 

 

Фигура №3                                      Фигура №4
Примерно приложение на кинезиотейпинг метод
при мускулно-сухожилни увреди и болки в коляното и капачката!

 

 

Видео №1 Анатомия на колянна става!

 

 

 

 

 

Видео №2 Медиален колапс на колената

 

 

ПОЛЕЗНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА:

1.НАРУШЕНИЯ В ПРИДВИЖВАНЕТО НА КАПАЧКАТА В КОЛЯННАТА СТАВА

2.БОЛКИ В ОБЛАСТТА НА КАПАЧКАТА И КОЛЯНОТО ПРИ ЖЕНИ

3.СИНДРОМ НА ИЛИОТИБИАЛНИЯ ТРАКТ

 

 

 

Add comment

Пишете само на кирилица!


Security code
Refresh