Какво представляват ортезите?
Ортезите са предпазни и подържащи средства, които се носят от човек при болки или оперирана, травмирана става.
Много често се носят за предпазване от травми при спортуване. Ортезите са произведени от метални пластини, пластмасови елементи, еластични материали и подържащи пластини, както и от комбинации от изброените материали.

Колко вида са ортезите?
Ортезите са най-общо казно няколко вида:
- Функционални. Те поддържат ставите, които вече са травмирани по време на двигателна активност. Също така се поставят за избягване на травми в контактни спортове като футбол, ръгби, баскетбол и т.н.
- Рехабилитационни. Те ограничават ставите при определен обем на движение след операция, за да не настъпи допълнително усложнение в следоперативния период.

Кога се използват ортезите и биха ли помогнали при определени заболявания?
Ортезите се използват в следопретивния период например при колянна става, при навяхване на глезенна става и др. Те осигуряват стабилност в ставите в ранния период на рехабилитация след операция. Много често се използват и при ставна нестабилност в коляно, глезен и др. Те са незаменими при спортуване за предпазване от травма. Ортезите доказано помагат при остеортроза, възпаления на сухожилията (ахилесово, на ръцете и др.).

Как да си избера подходящата ортеза?
Можете да се консултирате с вашия лекар, физиотерапевт (кинезитерапевт). Те ще ви насочат кой вид ортеза е най-добър във вашия случай и съобразно вашата двигателна активност. Не забравяйте, че ортезите са само част от процеса на възстановяване например след операция. Те винаги вървят редом със специализирани упражнения, мануална терапия и други специализирани средства за лечение.