Болката в рамото (рамената) понякога е доста остра и толкова силна, че човек не може да си вдигне ръката над нивото на главата, а дори и по надолу.
Много голяма част от хората потърсили специализирана помощ от специалист при остра болка в рамото имат клинични признаци на притискане на структурите на раменната става(сухожилия,

бурси и др.) в самата нея или възпаления на мускулите стабилизиращи раменната става.

Това може да е т.н. „субакромиален импинджмънт синдром” (СИС) в областта  раменната става. Той се характеризира с болка при движения на ръката най-често още под нивото на рамото.

 

Импинджмънт синдромът има голям социално-икономически ефект върху работоспособността на човека. Проблеми с проприорецепцията и моторния контрол на мускулите стабилизиращи раменната става (т.н. "ротаторен маншон"), делтоидния мускул, мускулна нестабилност на лопатката, слаби и скъсени мускули в областта на раменния комплекс са сред най-честите причини за притискане на структурите на раменната става (Фигура №1). Под Фигура №1 е показано интересно видео за това как работи раменния комплекс.

 

Импинджмънт синдромът като част от  мускулно-скелетните дисфункции е един от най-честите здравословни проблеми свързани с работното място, битовите дейности и спорта. Голяма част от работещите в целия Европейски съюз (ЕС) през не малка част от работното си време извършват множество репетиторни движения с горния крайник и дланта (EASHW- European Agency for Safety and Health at Work, 2010). 

 

Това е една от основните причини кинезитерапията (физиотерапията) да бъде един от първите методи за консервативно лечение на импинджмънт синдром чрез намаляване на отока, възпалението, дразненето в областта на притискане и подобряване на баланса на мускулите работещи в областта на раменния комплекс. Кинезитерапията (Физиотерапията) е доказала на световно ниво и в ЕС, че когато бъде приложена навреме, постига значително подобрение при мускулно- скелетните дисфункции и в частност импинджмънт синдрома, което е научно доказано и обосновано, а също така и абсолютно необходимо лечение.

 

От първостепенно значение е правилно снетата анамнеза от пациента и коректно изпълнена функционална диагностика (Видео №1).  От терапевтична гледна точка на първо място е овладяване на възпалението и отока в областта чрез поставяне на апликации от кинезиотейпинг метод. 

 

(Видео №1) Изследване на скапуло-хумерален ритъм, дискинезия на лопатката
при функционална диагностига на раменен комплекс. Личен архив Христо Димитров, Доктор

 

При остра болка и положителни изометрични тестове на мускулите е показано използването на дълбока транзверзална фрикция по методиката на Д-р Сириакс.

 

След преминаване на острия период приложение намира мануалната терапия и по-точно техники от концепцията „Мълиган”. Целта е подобряване на биомеханиката на раменната става и постигане на безболезнени движения при вдигане на ръката над нивото на главата.  Важно значение има стабилизирането на мускулното действие в областта на целия раменен пояс, което включва раменната става, лопатката и не на последно място горната част на човешкото тяло.

 

За постигането на това, важно значение имат принципите и техниките от  проприоцептивно нервно-мускулно улесняване (ПНУ, PNF). (Фигура №2, 3)

 

Телефон за контакти: 0887544955 Христо Димитров, Доктор по кинезитерапия

 

 

 

Фигура №1 Мускулна дейност в раменния комплекс. Показанa e посоката 

на действие на мускулите от т.н. ротаторен маншон (Rotator cuff), които са важен

стабилизатор на раменната става при движения на ръката. Показанa e посоката 

на действие на ромбоидните мускули (Romboids), Serratus Anterior, Trapezius,

които са важни стабилизатори на лопатката.

 

 Видео №2 Анатомия на раменен комплекс!

 

Фигура №2 Стабилизиране на раменната става с техниката "Ритмична стабилизация" от PNF

 

Фигура №3 Стабилизиране на лопатката с техники от PNF

 

 

 

Интересна статия по темата вижте ТУК

Интересна статия по темата вижте ТУК

Интересна статия по темата вижте ТУК

Интересна статия по темата вижте ТУК

Интересна статия по темата вижте ТУК

Интересна статия по темата вижте ТУК

 

 

Kommentar schreiben

Пишете само на кирилица!


Sicherheitscode
Aktualisieren